• Michelle Lerager

Nytårsforsæt Vol. 1


Nyt år, betyder en frisk start!

Da vi var hjemme i Danmark henover julen, tog jeg mig sammen og fik lavet det der hedder en InBody analyse, en analyse som altså afslører enhver kvindes mareridt; (i hvert fald mit, efter jeg er blevet ældre), fedtprocent, vægt, men også hvor mange mineraler, muskelmasse (vægt) og væske du har i kroppen. Ud fra din højde, alder og hvor aktiv du er, udregner den et "mål" for dig - altså hvad din ønskevægt, fedtprocent mv. ville være. Målingen er ikke 100%, men den skal bruges som et vejledende værktøj.

Det positive ved min måling var, at jeg fandt ud af jeg faktisk lå et stykke over skalaen i den gode ende i forhold til muskelmasse (vægt), hele 32 kg muskelmasse har jeg i kroppen. Derudover var mit protein og mineral niveau også bedre end hvad der forventes. Til gengæld havde jeg ret meget væske i kroppen og personligt synes jeg også selv min fedtprocent kunne være bedre. Efter at få stukket sådan et levende bevis i hovedet, satte jeg mig for at gøre noget ved min utilfredshed!

Jeg har egentlig altid været ret aktiv - jeg har spillet håndbold siden jeg var lille, og i løbet af mine teenage år trænede jeg på ret højt plan, og gik på håndbold college. Sidenhen har vi flyttet lidt rundt og i en kort periode valgte jeg at stoppe helt, med min ellers store passion simpelthen fordi det var blevet en sur pligt. Jeg kunne ikke rigtig få det til at hænge ordentlig sammen med min elevplads (skole og fuldtidsarbejde), og jeg brugte rigtig mange timer på landevejen hvilket jeg til sidst fik nok af, derfor tog jeg en pause. Da vi flyttede til Belgien valgte jeg at starte lidt op igen. Lysten kom ikke 100% tilbage, og håndbold er ikke en mega populært sport i Belgien. Jeg spillede i den bedste række, og den svarer måske til 2.-3. divisions niveau i Danmark. Derudover fandt jeg det svært at trække på de sociale referencer, da vi sprogmæssigt havde en barriere, for ikke at nævne, at jeg var et helt andet sted i livet end mine holdkammerater. Så at skulle bruge det meste af min tid, og med udebaneture der lå 2-3 timer væk med ovenstående i mente, var det ikke så fristende på daværende tidspunkt. Efter et lille halvt års tid, valgte jeg så at stoppe, og i stedet holdt jeg mig lidt igang med løb og fitness et par gange om ugen.

Men efter vi er flyttet til Bordeaux har jeg genfundet glæden ved træning, og til tider kribler det faktisk i mine ben for at komme afsted. Jeg har fundet det fedeste center i vores by, (Sport One) og jeg er blevet virkelig bidt af Les Mills konceptet, som jo egentlig er et ældre fænomen. Nu er det ikke en sur pligt, men du kan rent faktisk have det sjovt imens du træner, samtidig med du forbrænder en masse kalorier. What's not to like.

Derfor er træningen ikke mit nytårsforsæt, for det kunne faktisk ikke gå bedre. Jeg har i en længere periode trænet 4-5 gange om ugen, og det håber jeg stærkt på at kunne blive ved med.

Nej derimod skal der kigges på kosten. Vi er rigtig gode til at 'hygge', - egentlig spiser vi ret sundt og varieret fordi Lukas også skal have de rigtige ting indenbords med sit fodbold, meeeen vi er gode til lige at hygge i sofaen med lidt croissanter, lækker kage eller lign enten om eftermiddagen eller efter maden. Derudover har jeg været utrolig dårlig til at drikke vand i løbet af en dag, og får langt fra de 2 liter der anbefales. Så mit nytårsfortsæt har været at holde mig væk fra sukker, sodavand og alt for meget brød/stivelse, (hvidt brød er et no go) samt drikke en masse vand - og ved I hvad? Det har faktisk fungeret ganske godt. De første par dage var ret hårde, fordi når man er i det, så tænker man ikke over at man faktisk er "afhængig" af sukker. Det er først når abstinenserne om aftenen kommer, og hovedpinen indtræder. Fredagsslikken har vi ikke droppet, men nu hedder det bare KUN fredag. Og det betyder ikke at vi så fredag spiser Mcdonalds til morgen, pizza til frokost og 3 retters til aften, tværtimod, fordi når det kommer til stykket så har man faktisk slet ikke lyst til lige så meget når fredagen endelig nærmer sig. Bevares jeg er ret glad for min lille slikskål til en god film, men spiser slet ikke i nærheden af hvad jeg har gjort før og når det så er lørdag så giver jeg den ekstra gas i træningscenteret. Det fungerer super godt, og til de dage hvor den søde tand kalder lidt højt, så har jeg lavet nogle super lækre og sunde muslibarer og raw kakao barer, jeg har dog selv tilføjet nogle ekstra ingredienser for at gøre dem endnu mere sunde og lækre.

Myslibarerne er primært lavet på dadler og havregryn, samt mandler, tranebær en smule kokosolie og tørrede abrikos. Mine rawbites er lavet på havregryn en masse blandede kerner, dadler økologisk fairtrade kakaopulver samt mandler, og bliver samlet med lidt vand og trykket sammen i en form. - I fryseren med dem, og vupti - en sund snack til når det bliver lidt hårdt, eller bare som et mellemmåltid inden/efter træning/arbejde mv.

Derudover er der ingen der siger det skal være kedeligt eller uoverskueligt at spise sundt, eller lave sund mad for den sags skyld. Et af mine nytårsfortsæt er også at lave en ugentlig madplan, på den måde er det både nemt og hurtigt overstået når man skal handle, og man kan sætte sig ned og være kreativ i stedet for at ty til nødløsningerne når du først står med en knurrende mave i supermarkedet. Jeg henter altid inspiration på diverse hjemmesider. Primært IForm, Costume, Alt For Damerne, men også hos madbloggere som bl.a. Valdemarsro som har nogle fantastiske opskrifter også de lidt forbudte og lækre af slagsen til fredagshyggen. Andre gange søger jeg på appen Pinterest, eller lader kreativiteten udfolde sig. Det er lige hvad jeg er i humør til.

Her er vores madplan fx i denne uge:

MANDAG

Teriyaki kylling med blomkål, massere af lækre grøntsager og stegte fuldkornsris vendt med æg.

TIRSDAG

Hjemmelavet pizza på mandelmel bund med parma/rucola/ananas og en smule mozzarella.

ONSDAG

Urte Krebinetter af magert hakket kalv, med "honning rødder" (årstidens grønt)

TORSDAG

Salat med hindbær, avocado, kerner og blandet salat/spinat hertil svinemørbrad pakket ind i serrano - tilbehør hjemmerørt dressing lavet på Fromage Frais 0%

FREDAG

Snydedag

LØRDAG

Kalvesteak med bønnesalat

SØNDAG

Tun Sandwich på hjemmebagt kernebrød (Palæo)

På den måde havner man ikke i de nemme løsninger når man en sen eftermiddag endnu ikke har handlet og 'fantasi centeret' i hjernen ikke lige er villig til et samarbejde.

Med alt dette sagt, kan jeg i den grad råde folk til at lave et lille "virkelighedstjek". Jeg har aldrig tænkt over hvorvidt der er blevet kørt meget sukker indenbords herhjemme, men så snart man skærer det fra, så finder man ud af det - det er et had/kærlighedsforhold i dén grad, men med lidt viljestyrke specielt i starten, så skal man nok komme ud på den anden side. Det vigtigste for mig har helt klart været, at jeg på ingen måde vil leve efter en striks madplan, jeg skal bare have det godt med mig selv og vælge min mad med sund fornuft. Det kan nemlig hurtigt blive en dårlig vane at skulle have noget med "hjem til kaffen". (okay der lød jeg som en "gammel bedstemor")

Men summa summarum er selvfølgelig skal der være plads til hyggen, men det er så her vores fredage kommer ind i billedet, på den måde nægter man ikke sig selv helt at tage noget til den søde tand, hvilket jeg slet ikke ville kunne, så får jeg netop først lyst til at åbne slikskuffen, men man har i stedet en dag at se frem til, og det giver én et ekstra spark/motivation i løbet af ugen.

Det er slet ikke så ringe endda at tænke sig lidt mere om, og så svede igennem i fitnesscenteret. Efter et par timers træning har jeg endda langt mere energi og overskud i hverdagen.

Og det betyder heller ikke at du ikke kan nyde en lækker brunch eller god frokost i byen, der findes nemlig massere af lækre steder som serverer sund og lækker mad. I dag var vi for eksempel på besøg hos dette lækre sted: "Contrast", som lavede den lækreste brunch. Lækker, sund brunch med god samvittighed.

Og HUSK, der er ingen der siger man skal have hverken tid eller overskud til at træne så mange gange i ugen, alt tæller - en god gåtur, en svømmetur eller på legepladsen med ungerne. Det er de små forskelle der gør en større forskel i det store billede, vi plejer at bruge udtrykket: "Du er nået længere end dem der ligger på sofaen", og det er jo så sandt som det er sagt. Det skal netop IKKE blive en sur pligt, ligesom jeg før har oplevet med min træning. Når det først bliver en sur pligt der bare skal "overstås" så har du ikke motivationen og viljen, og så er det vigtigere at træde et skridt tilbage og finde ud af hvad der fungerer netop for DIG!

Hermed lidt at reflektere over...

Er der noget du er ked af? Så drop undskyldningerne og tag tyren ved hornene! Kun du, kan gøre en forskel for DIG.

#LornaJaneActive #Bodypump #LesMills #SportOne #Sunderetter #ContrastBrunch #Valdemarsro #Iform #Costume #Alt

98 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

© 2017 Created by MICHELLE LASSEN